De EMLIIIS-regeleenheid stuurt en ontvangt signalen van andere regeleenheden of componenten, zowel in digitale als ook in analoge vorm.
Een digitale overdracht vindt per CAN-bus tussen de regeleenheden plaats, een analoge overdracht naar stopschakelaar, kickdown-schakelaar en storingsaanduiding in de instrumentencombinatie.
De communicatie tussen EMLIIIS-regeleenheid en de regeleenheden AGS, beide DME's en DSC gebeurt via de CAN-bus, via welke voortdurend een zeer omvangrijke gegevensuitwisseling op digitaal niveau plaats heeft. Uitzondering hierop is alleen het signaal van de veiligheidsuitschakeling van de brandstof van de EMLIIIS-regeleenheid aan de beide DME-regeleenheden, dat via het externe veiligheidspad wordt getransporteerd.
Daartoe is er telkens een CAN-element in de EMLIIIS-regeleenheid en de andere regeleenheden ingebouwd, de onderlinge verbinding wordt via een multi-stekker gerealiseerd. Hier lopen van elke regeleenheid afgeschermde voedingskabels naar toe, die samen een weerstand in de kabel van 60 Ohm moeten hebben. Dit wordt bereikt doordat de afsluitweerstanden in de DSC-regeleenheid (vast op 120 Ohm) en op de AGS-regeleenheid (120 Ohm, geactiveerd door een overbrugging) parallel geschakeld worden.
Door middel van zelfdiagnose checkt de EMLIIIS-regeleenheid niet alleen voortdurend het correcte zenden en ontvangen van de berichten op de CAN-bus maar tevens of de CAN-versie van alle regeleenheden dezelfde is.
Opmerking
Bij vervanging van één van de CAN-busregeleenheden moet er goed op worden gelet, dat de CAN-versie beslist identiek is, daar er anders geen communicatie via de CAN-bus mogelijk is. Controle door middel van diagnoseprogramma op de identificatiepagina onder "Busindex".
Bij de beide types E31 en E38 wordt een elektronische stopschakelaar gebruikt, waarbij 2 stopschakelaars in één huis zijn ondergebracht. De functie van de elektronische stopschakelaar wordt bij elke keer intrappen van de rem door de zelfdiagnose gecontroleerd.
Bij E31-voertuigen wordt door de elektronica het schakelgedrag van de 2 mechanische stopschakelaars bij de huidige EML nagemaakt, die licht verzet schakelen. De eerste schakelaar (signaal BLS) is een sluiter, d.w.z. bij bediening maakt hij een verbinding naar U-accu en geeft dit signaal o.a. aan het externe veiligheidspad verder. De licht vertraagde tweede schakelaar (signaal BTS) is ook een sluiter, maakt bij indrukken echter een verbinding naar massa en geeft dit signaal o.a. aan de EMLIIIS-regeleenheid verder.
Bij E38-voertuigen schakelen de beide stopschakelaars precies gelijktijdig. Daarbij is de ene schakelaar (signaal B-EML) een sluiter, d.w.z. bij indrukken maakt hij verbinding naar U-accu en geeft dit signaal aan het externe veiligheidspad verder. De tweede schakelaar (signaal BL-ON) is een opener, d.w.z. bij indrukken verbreekt hij de verbinding met de massa en geeft dit signaal o.a. aan de EMLIIIS-regeleenheid verder.
De kickdown-schakelaar dient voor het activeren van de terugschakeling bij automatische transmissies. Deze schakelaar vindt in alle voertuigen van het type E31 en E38 met 12-cilindermotor M73B54 toepassing, daar deze uitsluitend met automatische transmissies zijn uitgerust.
De kickdown-schakelaar is bij beide types E31 en E38 een sluiter, d.w.z. hij maakt bij indrukken verbinding met massa.
De storingsaanduiding heeft tot taak, de bestuurder te informeren over een storing in het EMLIIIS-systeem, die tot vermogensvermindering of tot het uitschakelen van diverse functies kan leiden, en moet hem er op wijzen wanneer een bezoek aan de werkplaats nodig wordt.
Bij E31-voertuigen is de storingsaanduiding in de vorm van een waarschuwingslamp met het opschrift "EML" in de instrumentencombinatie verwezenlijkt.
Bij E38-voertuigen is de storingsaanduiding een melding in de Check-Control-moduul van de instrumentencombinatie met de tekst "Motor-noodprogramma".
Opmerking
Na het wissen van het storingsgeheugen van de EMLIIIS-regeleenheid moet de ontsteking gedurende ca. 10 seconden worden uitgeschakeld. Pas dan is, wanneer de ontsteking opnieuw AAN is, de storingsaanduiding verdwenen.