Luchtverdeling

 

Luchtverdelingsprogramma

Naast de automatische kunnen de bestuurder en de voorpassagier kiezen uit drie manuele luchtverdelingsprogramma's. Hiermee kunnen aan de bestuurders- en passagierszijde de kleppen voor de ontwaseming, beluchting en beenruimte onafhankelijk van elkaar en van de ingestelde temperaturen open- en dichtgedaan worden.

Met dit programma kan bij ingeschakelde airconditioning ook gekoelde lucht uit de ontwasemings- en beenruimtekanalen, alsmede tijdens de winter warme lucht uit de ventilatieroosters worden geblazen.

Dit omvat ook situaties waarbij het automatische programma niet meer aan de gestelde eisen voldoet.

Voor de luchtrecirculatiefase is per zijde een verse-luchtklep en een luchtrecirculatieklep gemonteerd.

De stuwdrukcompensatie wordt door een afzonderlijke klep geregeld. Deze klep vermindert in in het verwarmings-/airconditioningsaggregaat de toenemende luchtdoorstroming bij toenemende rijsnelheden.

Servomotoren

Voor de traploze bediening van de luchtuitstromingskleppen bij de IHKA zijn 5 elektrische servomotoren en 1 snelloper in het systeem gemonteerd. Zij bestaan uit een stappenmotor en een overbrengingsmechanisme.

Voor de bediening van de verse-lucht- en recirculatiekleppen zorgt een stappenmotor met 4-polige aansluiting, die met 500 Hz wordt aangestuurd. Voor de bediening van alle andere kleppen worden busgestuurde motoren toegepast. Elke van deze motoren is voorzien van een eigen elektronicadeel en is elektronisch gecodeerd, d.w.z. de motor mag slechts op de daarvoor bestemde plaats worden gemonteerd.

Door het onderbrengen van enkele componenten in het elektronicadeel van de motor kon de regelelektronica zo ver verkleind worden, dat ze in het bedieningspaneel kon worden ondergebracht. Hierdoor is er geen extra regeleenheid meer noodzakelijk.

Een ander voordeel is dat de 5 motoren op een gemeenschappelijke 3-aderige kabel aangesloten zijn (i.p.v. de tot nu gebruikte 6 aansluitingen per motor). Er worden twee motorvarianten met een stekkeruitgang op het elektronicadeel naar links, resp. rechts gebruikt.