Veiligheidssysteem systeemtijd

Het BYTEFLIGHT-bussysteem heeft een stervormige structuur De afzonderlijke satellieten (= regeleenheden met/zonder sensoren) zijn d.m.v. een sterkoppeling met glasvezelkabels verbonden. De sterkoppeling in het BYTEFLIGHT-bus-systeem is de veiligheids- en informatiemoduul (SIM) resp. de veiligheids- en gatewaymoduul (SGM). Afhankelijk van de auto is de sterkoppeling de SIM resp. de SGM. Verder in deze beschrijving wordt daarom steeds van SIM resp. SGM gesproken.

In het veiligheidssysteem is sprake van een voor alle deelnemers uniforme systeemtijd. De systeemtijd wordt bij de productie van de auto door een diagnosecommando gestart. Deze procedure is slechts eenmaal mogelijk, wat betekent dat de systeemtijd kan niet worden teruggezet. De systeemtijd wordt met elke op de BYTEFLIGHT-bus opgewekte synchronisatie-impuls verhoogd. De veiligheids- en informatiemoduul (SIM) resp. de veiligheids- en gatewaymoduul (SGM) is de busmaster en daardoor verantwoordelijk voor het opwekken van de synchronisatie-impulsen. Van de SIM resp. SGM wordt de boodschap ”Systeemtijd” naar alle BYTEFLIGHT-regeleenheden gestuurd. De regeleenheden nemen deze tijd pas over als

Belangrijkste functies

Synchronisatie van nieuwe regeleenheden

Bij het vervangen van regeleenheden in het veiligheidssysteem moet na het codeerprogramma automatisch de systeemtijd worden gestart. Als na het codeerprogramma de systeemtijd niet automatisch wordt gestart, wordt in de regeleenheid de storing: ”systeemtijdfout” opgeslagen. Met de servicefuncties kan de systeemtijd achteraf handmatig worden gestart. Daarnaast kan de status ”Systeemtijd gestart/niet gestart” worden waargenomen. Voor de BYTEFLIGHT-regeleenheden kan achteraf handmatig de systeemtijd worden gestart, als dit niet automatisch na het codeer-programmeerproces heeft plaatsgevonden. Voor de BYTEFLIGHT-regeleenheden is dan de volgende werkwijze vereist:

Belangrijk!

Servicefuncties

Veiligheidsvoorschriften

Werkzaamheden aan de brandstofpomp altijd met uitgezet contact.

Alle werkzaamheden aan de airbags mogen alleen bij losgekoppelde accu worden uitgevoerd!

Alle BYTEFLIGHT-regeleenheden, sensoren en generatoren alleen losmaken en aansluiten met de accu losgekoppeld!

Bij de reparatie van een glasvezelkabel op de BYTEFLIGHT-bus moet erop worden gelet, dat slechts één verbindingspunt in de glasvezelkabel mag optreden. Als reeds een verbindingspunt vanwege een portierstekker aanwezig is, mag de glasvezelkabel niet worden gerepareerd. Bij een defect moet de glasvezelkabel worden vervangen!