De versnellingskeuzeschakelaar (GWS) dient voor het kiezen van een rijstand van de automatische transmissie in de steptronic-modus en het sportprogramma. De GWS bevindt zich in het voorste gedeelte van de middenconsole en is als een afzonderlijke regeleenheid opgebouwd.
De GWS bestaat uit het functiegedeelte (huis) en de keuzehendel met geïntegreerde functie-aanduiding. De sporttoets (EDC-toets) is in de GWS geïntegreerd en kan afzonderlijk worden vervangen.
In de functie-aanduiding wordt, onafhankelijk van de keuzehendelstand, de ingeschakelde rijstand aangegeven.
De keuzehendelstand van de GWS wordt met behulp van sensoren contactloos geregistreerd en via PT-CAN aan de transmissieregeling (EGS) doorgegeven. Vanwege de beschikbaarheid worden deze signalen tevens via een LIN-bus aan de EGS doorgegeven.
De functie-aanduiding in de keuzehendel is als schakelschema uitgevoerd en geeft de standen P, R,
N, D, M/S weer. De ingeschakelde rijstand wordt in dit schakelschema d.m.v. een led aangegeven. De aanduiding in het schakelschema vindt pas plaats nadat de EGS de bestuurderswens heeft uitgevoerd en deze toestand via de bus aan de GWS heeft teruggemeld.
Werking GWS
Om na het starten van de motor en rijstand te kunnen inschakelen, moet men de keuzehendel naar achteren of naar voren drukken/voorbij drukpunt drukken. Het aantippen of trekken aan de keuzehendel betekent altijd N of geen reactie.
Om rijstand R in te schakelen, moet naast de rembediening ook de ontgrendelingstoets (Unlock) aan de zijkant van de keuzehendel worden ingedrukt.
P is d.m.v. een eigen toets in de keuzehendel buiten het schakelschema gehouden. Als de P-toets wordt bediend en van de EGS het signaal P ingeschakeld komt, worden de groene led in de P-toets en de groene led voor de startstand in het schakelschema door de GWS aangestuurd.
De GWS is binnen het automatische schakelvlak en binnen het steptronic-vlak monostabiel, d.w.z. hij keert fysiek altijd weer in de uitgangsstand terug.
De vlakwisseling is bistabiel uitgevoerd. De vlakwisseling in het handmatige vlak M/S vanuit de stand D kan op elk moment handmatig worden uitgevoerd. Vanuit de andere standen kan geen vlakwisseling plaatsvinden.
Als de P-toets wordt bediend of als P automatisch door het contact wordt ingeschakeld en de GWS zich nog in het handmatige vlak (M/S) bevindt, wordt automatisch een actuator aangestuurd die de keuzehendel in de monostabiele uitgangsstand van het automatische vlak terugzet.
De bewegingsrichtingen van de keuzehendel naar voren in de richting R en naar links in de richting M/S, moeten elk afhankelijk van de uitgangsstand en de toestand van de ontgrendelingstoets (Unlock) fysiek worden geblokkeerd of vrijgegeven.
De blokkeringen worden pas bij klem 15 actief en zijn in ruststand gedeactiveerd.
Opslagfunctie rijrichtingverandering
Bestuurderswens van D naar R of van R naar D
Opslagfunctie parkeerblokkering
Bestuurderswens P
N-parkeerfase
als bij v ≤ 2 km/h en niet-draaiende motor stand N wordt ingeschakeld en de identificatiegever is aanwezig, dan begint de N-parkeerfase van 30 minuten. Tijdens deze door de EGS verstuurde informatie blijft de aanduiding actief en brandt N. Aan het einde van de parkeerfase knippert de aanduiding en de EGS schakelt na 10 seconden P in (auto P). Als de keuzehendel de GWS tijdens de N-parkeerfase beweegt, beginnen de 30 minuten van de N-parkeerfase weer opnieuw.