Tankventilatieklep (TEV)

 

De tankventilatieklep dient voor een geregelde regeneratie van het actief-koolstoffilter (AKF) m.b.v. spoellucht. De spoellucht de door het actief-koolstoffilter wordt gezogen wordt al naar gelang de belasting van de actieve koolstof met koolwaterstof (HC) verrijkt en dan aan de motor toegevoerd om te worden verbrand.

De aanvoer van koolwaterstoffen uit het tanksysteem is sterk afhankelijk van:

- de brandstof- en omgevingstemperatuur

- de luchtdruk

- het vulniveau van de brandstoftank

De tankventilatieklep is in stroomloze toestand gesloten. Daardoor kunnen er bij een stilstaande motor geen brandstofdampen uit de AKF in het inlaatspruitstuk komen.

On Board diagnose II

Onafhankelijk van de schadelijke stoffen, de bij de verbranding in de motor ontstaan, scheidt een auto flinke hoeveelheden onverbrande koolwaterstoffen af. Deze uitstoot van koolwaterstoffen kan worden veroorzaakt door lekkages in het brandstof- en tankontluchtingssysteem, maar ook door een vol actief-koolstoffilter (actief-koolstoffilter slaat door).

Om deze reden wordt met een verdere OBD II-eis het brandstofsysteem en het tankontluchtingssysteem aangesproken. De maximaal toegestane grenswaarden voor wegstromende brandstofdampen zijn opnieuw vastgesteld. Daarnaast moeten lekkages in het brandstof- en tankontluchtingssysteem groter dan 0,5 mm door de DME worden herkend.

De volgende maatregelen zijn hiertoe gerealiseerd:

- De brandstofopbrengst naar de inspuitringleiding wordt verzorgd via het brandstoffilter met geïntegreerde drukregelaar

- De door de benzinedrukregelaar afgeregelde benzine wordt in het filter via de retourleiding naar de brandstofpomp gevoerd.

- Een gemodificeerde inspuitleiding voorkomt luchtbelvorming en is zelfs niet meer voorzien van een retourleiding in de tank.

- in de motorregeleenheid geïntegreerd tanksysteem-lekdiagnose m.b.v. een schottenpomp en een omschakelklep met geïntegreerd referentielek (0,5 mm) > het diagnosemoduul-tanklekkage (DMTL)